Skip to content

Alexei Titarenko.

February 13, 2010

Un om mai inteligent ca mine a spus cândva că fotografii nu fac poze. Aparatele foto fac poze. Fotografii sunt cei care creează, care îşi formează un univers propriu, pornind de la cel deja existent. Aşa ceva face şi Alexei Titarenko. Universul său este oraşul. Dintotdeauna a fost un copil al asfaltului, iar fotografiile sale se inspiră din lumea pe care o cunoaşte cel mai bine.

Oraşul lui Titarenko este on entitate în sine. Atemporal, rece şi distant, acesta privează oamenii de individualitate, ei amestecându-se asemenea picăturilor de apă într-o baltă, ori dispărând încetul cu încetul, precum nişte fantome, incapabile de a influenţa în vreun fel universul citadin.


Rareori artistul va focaliza asupra vreunui personaj, însă din nou acestuia îi va lipsi individualitatea. Deşi privitorul îl va distinge de restul mulţimii, pentru aceasta va rămâne inobservabil. Oamenii nu au personalităţi sau sentimente, însă situaţiile sunt uneori atât de familiare incât nu ne îndoim de umanitatea lor. Privitorul va ajunge până la a simţi pentru ei.

Cu toate acestea, starea de singurătate nu este exacerbată la nivelul nevrozelor bacoviene. Aceasta domină ca sentiment general, însă nu va fi niciodată particularizată la nivel de individ. Oraşul nu devine doar un decor pentru o dramă umană, ci are propria sa existenţă, propria sa conştiinţă, şi, fie că îţi place sau nu, nu îi pasă de tine. A văzut deja mult prea mulţi oameni, toţi echivalenţi între ei. Ei nu contează. Niciuneia dintre activităţile umane nu i se conferă un sens; oamenii pur şi simplu există, se plimbă dintr-un loc în altul, fără a lăsa vreo amprentă asupra oraşului.

Deşi imaginile sale sunt preluate dintr-un mediu extrem de viu, de colorat, prin prisma artistului lumea este transfigurată într-o distopie monocromă, un univers care, deşi a fost creat de oameni, nu mai are nevoie de aceştia.

Advertisements
4 Comments leave one →
 1. barflyer permalink
  February 14, 2010 6:03 pm

  seamana cu zona dintre Unirea si Universitate.

  • Irén permalink*
   February 14, 2010 6:06 pm

   De fapt e Sankt Petersburg.

 2. barflyer permalink
  February 14, 2010 6:43 pm

  da ma, stiu. Dar seamana. Macar dpdv al cenusiului.

  • Irén permalink*
   February 14, 2010 7:02 pm

   Toate oraşele au locurile lor cenuşii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: